Sjamanisme is het oudste spirituele en filosofische fenomeen van de mensheid. Een reis terug naar onze oorsprong door de wijsheid van de natuur.

Hoewel sjamanisme vaak wordt geassocieerd met inheemse culturen, is het belangrijk om te erkennen dat sjamanistische praktijken en overtuigingen sterk variëren tussen verschillende culturen en regio’s. Daarom is er niet één “sjamanisme”, maar vele sjamanistische tradities, elk met zijn eigen praktijken, rituelen en overtuigingen.

Kortom, sjamanisme is niet “geboren” uit een enkele inheemse groep, maar is een voorouderlijke praktijk die in veel inheemse culturen over de hele wereld wordt aangetroffen.

Reiki is geen geloof of religie. Het is werken aan jezelf, met jezelf en anderen de helpende hand bieden. Reiki is een middel om diepgaand te ontspannen, je gezonder te voelen, bewuster te leven en jouw doel te bereiken.

Balans in jouw leven

Aroma

Sjamanisme is een spiritueel pad van zelfkennis en bewustzijnsverruiming, bewandeld in gemeenschap met de oneindige wijsheid van Moeder Natuur, geïnspireerd door voorouderlijke genezingstechnieken en -hulpmiddelen en gericht op een beter leven, gebaseerd op de balans tussen lichaam, geest, emoties en ziel.

We zijn allemaal geboren uit de baarmoeder van Moeder Aarde en, als de perfecte uitdrukking van het Grote Mysterie, dragen we de vonk van het Goddelijke in ons.

thee

Wat doet  jouw Krachtdier

Het is een archetype, of symbolische manifestatie

fungeert als een gids of mentor en een energiebron.
Ayahuasca

Ayahuasca in Brazilië

Een hulpmiddel voor genezing en spirituele verkenning.

Een poort naar het spirituele rijk, een opvoeder van wijsheid

Een zijn met het universum

Afgescheidenheid is een illusie. Er is niets afgescheiden. Alles is met elkaar verbonden. Alle antwoorden, alle mogelijkheden, alle deugden. Sjamanisme helpt elk individu om zich op een directe en autonome manier te verbinden met het Heilige, zonder de noodzaak om dogmatische voorschriften in acht te nemen.

Het beoefenen van het Sjamanisme is het erkennen van het Heilige in alle dimensies van het leven; Het is om het pad te bewandelen naar onze spirituele oorsprong. Het is de weg terug naar huis.

Sjamanistische rituelen

Sjamanistisch ritueel veronderstelt de aanwezigheid van een leider met een grotere spirituele connectie, bekend als een sjamaan. Een persoon die een verruimde bewustzijnsstaat vertoont, waardoor hij krachten demonstreert die hij normaal niet bezit. Bijvoorbeeld communicatie met geesten door middel van instrumenten die eigen zijn aan deze rituelen.

Sjamanistische rituelen maken daarom gebruik van de kracht van stenen, planten en dieren en roepen energieën op die afkomstig zijn van voorouders om genezing, emotionele transformaties en groei in het leven van mensen teweeg te brengen.

Hiervoor worden machtsinstrumenten gebruikt, zoals cirkels, totems, dansen, meditaties, enz.

Wanneer mensen ceremonies en rituelen uitvoeren, in een groep of individueel, wordt er een heilige ruimte gecreëerd voor de doorgang van energie, zodat hun harten zich openen en uitbreiden.

Sjamanistische rituelen helpen bij interne genezing, omdat ze ons trillingsveld reinigen en onze aura en chakra’s in balans brengen.

Kristallen in het sjamanisme

We weten dat de wetenschap bewijst dat kristallen de beste geleiders, receptoren en versterkers van energie zijn, dus worden ze gebruikt voor genezing, meditatie, energieke omgevingen en mensen. Het is dus goed te leren hoe je dagelijks kristallen kunt gebruiken.

Zowel kristallen als andere mineralen worden gebruikt in het sjamanisme, omdat het natuurlijke manieren zijn om spirituele groei te bevorderen en positieve energie naar plaatsen en mensen te brengen.

Het is dus van het grootste belang dat het hart en de intuïtie altijd aanwezig zijn bij het werken met de kristallen.

De eenvoudige contemplatie van een kwartskristal of een oude rots geeft ons al energie en leidt ons naar andere dimensies van waarneming. Op deze manier dringen we duidelijker en dieper door in onze innerlijke wereld. De enige regel voor het perfect functioneren van een kristal is onze duidelijke intentie.

Krachtdieren in het sjamanisme

Binnen het sjamanisme zijn er verschillende vormen van contact met het spirituele vlak, zoals de verbinding met het krachtdier of geestdier, wat de vertegenwoordiging is van een spirituele gids.

De krachtdieren lijken te onderschrijven wat je ervaart of te waarschuwen voor de noodzakelijke verandering die we in ons leven moeten aanbrengen.

Er wordt aangenomen dat je niet voor het dier kiest, maar dat het jou kiest! Volgens het sjamanisme is het dier er om de persoon te begeleiden, in de vorm van advies, bescherming, zuivering, kracht of wijsheid.

Wanneer je het gevoel hebt dat je een bepaalde kwaliteit, talent, deugd of kracht in jezelf moet ontwikkelen, kun je een beroep doen op deze bewakers op basis van je behoefte op dat moment.

Enkele van de krachtdieren van het sjamanisme:

 • Cobra: bezit een indrukwekkende gevoeligheid, en heeft zijn lichaam te allen tijde bijna volledig in contact met de aarde. Hij heeft de gave om te transformeren (zijn huid af te werpen), om het doel te raken, om zijn gif te beheersen en om grenzen te stellen.
 • Wolf: vertegenwoordigt de meester, degene die onderwijst. De wolf heeft een sterke relatie met het collectief, met de roedel zelf. Tegelijkertijd heeft het een eenzaam aspect, huilend naar de maan (de emoties, het vrouwelijke, de andere dimensies), met wie het zal leren delen met de groep.
 • Paard: kracht en vermogen om te werken, snelheid, viriliteit en loyaliteit.
 • Uil: de diepte, het verborgene, het onbewuste. De uil is ook verwant aan de leraar, (occulte) Kennis en Wijsheid.
 • Dolfijn: bezit de kracht en magie om te kanaliseren wat de ander voelt. Het brengt vreugde, intelligentie, balans, het vermogen om naar binnen te duiken en deze inhoud op een lichte manier naar buiten te brengen.
 • Leeuw: symboliseert de zon, de uitbreiding van Licht, kracht, schoonheid, macht, rechtvaardigheid en leiderschap.
 • Vlinder: symboliseert transformatie, schoonheid, lichtheid, radicale verandering in het leven, volledige expressie van potentieel en schoonheid en magie.
 • Adelaar: het is de grote boodschapper, het informeert ons over wat er op ons pad komt, omdat het de gave heeft om te zien, waardoor we voorbereid zijn op wat komen gaat.

Krachtige planten

Planten maken deel uit van het web van het leven en hebben de mensheid altijd op talloze manieren geholpen, van voedsel tot medicijnen. Sommige dienen om het milieu en onszelf in balans te brengen, andere hebben helende eigenschappen.

Je kunt toegang krijgen tot de energetische eigenschappen van planten door het gebruik van thee, baden, stomen, roken of zelfs rechtstreeks contact maken met de plant.

Aan de andere kant worden de krachtige planten, ook wel meesterplanten genoemd, gebruikt binnen sommige sjamanistische ceremonies.

Wanneer ze met begeleiding worden gebruikt, werken ze als instrumenten van bewustzijnsverruiming, omdat we toegang hebben tot inhoud die voorheen onbewust was of zelfs kunnen interageren met de spirituele dimensie.

Krachtige planten zijn goede hulpmiddelen in de zoektocht naar zelfkennis en verbinding met spiritualiteit.

Alle planten die in de sjamanistische omgeving worden gebruikt, hebben een geneeskrachtige functie en worden als heilig beschouwd. In feite is voor het sjamanisme elke vorm van leven heilig en moet deze worden geëerd.

De meest bekende en gebruikte krachtplanten in het sjamanisme zijn:

 • Tabak, zolang het zonder chemische toevoegingen is, inclusief sigarettenverslaving, wordt niet geaccepteerd
 • Chacrona en de Jagube, die deel uitmaken van Ayahuasca
 • Peyote, een cactus die zijn oorsprong vindt in Midden-Amerika
 • Wachuma of San Pedro, een cactus afkomstig uit het Andesgebied en wordt gebruikt voor genezings- en visie-ervaringen, evenals Ayahuasca en Peyote
 • Jurema, ook bekend als Jurema-preta, dat wordt gemaakt van de wortel van deze boom, wordt traditioneel gebruikt voor medicinale doeleinden en bij religieuze ceremonies.

In verband met deze planten, met name bij Ayahuasca, wordt ook wel gesproken van “Hallucineren”. Maar hallucineren is iets anders dan het krijgen van visioenen. Hallucinatie is zien wat niet bestaat.

De visioenen van de psychedelische drank van deze planten zijn in het algemeen gerelateerd aan een intiem probleem van de persoon, iets waar aan gewerkt moet worden, trauma’s, angsten, blokkades, verslavingen. Het is als een film waarin je je eigen leven kunt bestuderen.

Sjamanistische Tarot

De Sjamanistische Therapeutische Tarot verenigt de geest van de traditionele Tarot en de wijsheid van de inheemse volkeren.

Al vele generaties Amerikaanse stammen gebruiken sjamanen de Sjamanistische Tarot op het Medicijnwiel, met de functie om genezing te brengen in vier aspecten: spiritueel, emotioneel, mentaal en fysiek.

Het omvat al deze dimensies van ons Wezen en laat ons de dingen vanuit een diepere hoek zien. Het is een hulpmiddel dat als leidraad fungeert en duidelijkheid schept over de wegen vooruit.

De Sjamanistische Tarot helpt ons om ons eigen Zelf in elke situatie waar te nemen en onthult manieren om met meer lichtheid en harmonie met problemen om te gaan.