Maak kennis met jezelf

Jezelf kennen is een moeilijke taak omdat het onze rationaliteit direct aanwakkert, maar het stelt ook onze angsten en passies op de proef. Als we onszelf diepgaand kunnen leren kennen, zullen we weten hoe we anderen en de realiteit om hen heen kunnen begrijpen.

Deze Macedonische koning had volkomen gelijk, want door zelfkennis leren we ons effectief te ontwikkelen in het leven en ons dagelijks leven rustiger tegemoet te treden. Echt weten hoe we zijn, wat we voelen of welke doelen we willen bereiken, zijn vaardigheden die worden geassocieerd met interpersoonlijke intelligentie.

Het hebben van interpersoonlijke intelligentie betekent begrijpen wie we zijn, weten hoe we onze emoties kunnen identificeren en dienovereenkomstig handelen. Vaardigheden die ons in staat stellen ons gedrag te reguleren, problemen effectief op te lossen en beslissingen te nemen. Met zelfkennis leren we zowel onze capaciteiten als onze beperkingen te identificeren. Dit helpt ons om doelen realistischer te plannen en toekomstige frustraties te voorkomen. Mensen met interpersoonlijke intelligentie weten hoe ze hun emoties moeten beheersen en aanpassen aan de omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *